Izbira “pravega” nagrobnega spomenika

Nagrobni spomenik je simbol življenja, je simbol povezanosti družine, je izraz našega odnosa do pokojnih. Zaradi tega predstavlja izbira nagrobnega spomenika za večino ljudi pomembno odločitev. Sprejmemo jo le enkrat ali dvakrat v življenju, vpliva pa na izgled in zahtevnost vzdrževanja nagrobnika za daljše obdobje.

Danes imamo na voljo številne serijsko izdelane nagrobne spomenike, ki so tudi cenovno dostopni. Ker pa večina teh nagrobnikov prihaja iz uvoza, moramo biti pozorni, da tako po obliki, kot po velikosti ustrezajo predpisom, ki jih določajo naša lokalna pokopališča.

Osnovna oblika nagrobnika je seveda odvisna od načina pokopa. Slovenci se vse pogosteje odločamo za žarni pokop. Žarni nagrobni spomenik lahko postavimo kaj kmalu po pokopu. Pri klasičnem pokopu s krsto pa moramo zaradi posedanja zemlje s postavitvijo nagrobnika počakati vsaj nekaj mesecev.

Kamen je simbol večnosti in nagrobniku zagotavlja dolgo življenjsko dobo, zahteva skromno vzdrževanje in ga je mogoče obnoviti. Najpogostejši nagrobni kamen pri nas je še vedno granit. Odporen je na vremenske razmere, raznolik je v barvah in vzorcih, mogoče pa so tudi najrazličnejše površinske obdelave, ki mu vdahnejo karakter.

Prav tako kot izgled pa je pomembno tudi vzdrževanje. Kje se grob nahaja, kakšni so klimatski pogoji, kdo ga bo oskrboval in koliko časa bo lahko za to namenil? Z odgovori na ta vprašanja lahko zagotovimo, da bo nagrobnik na dolgi rok lepo urejen ter da nas njegova oskrba ne bo preveč obremenjevala.

Pri načrtovanju nagrobnega spomenika sta izjemnega pomena tudi estetski vidik in simbolika.
Človek gradi in izraža svojo individualnost skozi celo življenje in prav je, da se to odraža tudi po smrti. Grob je namreč stičišče naših osebnih in skupnih spominov in ima izjemno čustveno moč, zato je izbira ustreznega nagrobnega kamna in ureditev groba za marsikoga zahtevna naloga.
Če želite nagrobnik, ki bo resnično odražal življenje človeka, zaupajte nalogo strokovnjaku. Ta bo na podlagi vaših želja in svojega znanja ter izkušenj izdelal idejno zasnovo ter poskrbel za skladnost, urejenost in izvirnost vašega nagrobnika.