Premišljena ureditev in zasaditev groba

Živimo v svetu, ki vedno bolj pripisuje pomen človekovi individualnosti. Ta trend se neizbežno seli tudi na področje pokopavanja in ga je moč zaznati v novitetah, kot npr. diamantni pokopi, drevesni pokopi, QR kode na nagrobnikih in številne druge novosti.

Naša tradicija še vedno narekuje določene zakonitosti pri ureditvah in zasaditvah grobov, a željo po individualizaciji lahko zazanamo pri sprehodu skozi marsikatero naše pokopališče. Žal se ta kaže predvsem v prekomernem okraševanju grobov in številnih cenenih dodatkih, medtem ko se skromnejše ureditve grobov smatrajo za neurejene ali celo zapuščene.
A manj je včasih več.

Skladno oblikovan nagrobnik ter premišljena ureditev / zasaditev groba nam bosta na dolgi rok prihranila kar precej skrbi pa tudi denarja. Z malo domišljije in pomoči strokovnjaka pa lahko z nekaj dodatki in izborom rastlin ustvarimo zgodbo, ki bo odražala življenje pokojnika ali družine.

Res je, da za grobove velikokrat skrbimo, kot za cvetlične vrtove v malem. In če ureditev groba tako doživljamo, zakaj se ne bi za navdih obrnili na resnične vrtove. Trendi v krajinskem oblikovanju se spreminjajo in ni razloga, da ne bi nekaj dobrih idej uporabili tudi pri ureditvi groba. V Nemčiji so za nagrobne spomenike že pričeli uporabljati brušen beton in les, skandinavci pa se vedno pogosteje odločajo za unikatne dodatke iz kovanega železa, kortena in stekla.

Kovana rešetka za plezalke, dekorativne keramične krogle, nagrobna plošča iz kortena … Le en ali dva skrbno izbrana elementa sta dovolj, preprosta ozelenitev pa ju bo le še dopolnila. Zato pri zasaditvah grobov stopimo korak nazaj in se posvetimo skladnosti barv in tekstur. Naj namesto intenzivnih barv cvetočih enoletnic prevladujejo umirjeni toni zimzelenih trajnic in nizkih grmovnic. Naj geometrične zasnove in sajenje v vrsto, zamenjajo mehke, organske linije.
Predvsem pa poskrbimo, da nam urejanje groba ne bo v breme. Naj bo prilagojeno našim zmožnostim in času, ki ga imamo na voljo.